Veilig springen

Leuk en veilig springen op een luchtkussen

Welk kind speelt nou niet graag op een luchtkussen (ook wel opblaasbaar speeltoestel, springkussen of springkasteel genoemd)? Naast dat ze dat meestal erg leuk vinden, is het ook goed voor kinderen! Het helpt ze om hun motorische en sociale vaardigheden te ontwikkelen, om hun grenzen te verleggen en risico’s te leren inschatten.

De groeiende populariteit van luchtkussens zorgde in de afgelopen jaren wel voor een stijging in het aantal ernstige letsels dat kinderen oplopen bij het spelen.

‘Een luchtkussen (springkussen) dat staat als een huis'

Bij het plaatsen en verankeren van een opblaasbaar speeltoestel komt heel wat meer kijken dan veel huurders denken. Maar ook beheerders kunnen zich hier nog wel eens in vergissen. In deze video worden de belangrijkste stappen behandeld om een opblaasbaar speeltoestel veilig te plaatsen. Dit zijn die stappen:

 • Lees altijd vooraf de handleiding
 • Denk na over de plek van het luchtkussen
 • Blaas het luchtkussen op correcte wijze op
 • Veranker het luchtkussen & plaats valdempend materiaal indien nodig

Tips om veilig te springen

 1. Let op dat er altijd toezicht wordt gehouden
 2. Let op het maximale aantal kinderen
 3. Grote en kleine kinderen wisselen elkaar af
 4. Niet op de zijwanden klimmen
 5. Niet spelen op het afstapje
 6. Niet duiken of te wild spelen
 7. Geen eten of drinken
 8. Schoenen uit
 9. Geen scherpe voorwerpen

Veilig springen

Download hieronder de poster, waar alle speelregels overzichtelijk in beeld zijn gebracht.

Informatie van:

www.veiligheid.nl

Leuk en veilig spelen op een luchtkussen

Jaarlijks vinden er gemiddeld 2.200 bezoeken aan de spoedeisende hulp plaats na een ongeval op een luchtkussen. In de helft van de gevallen was sprake van ernstig letsel, zoals ernstige botbreuken, verzwikkingen of hersenletsel. Het ging hierbij vooral om kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar.

Deze ongevallen zijn eenvoudig te voorkomen. Uit diverse onderzoeken (internationaal en van VeiligheidNL) onder ouders blijkt dat de voornaamste oorzaken van een ongeval op een luchtkussen zijn:

een kind komt in botsing met andere kinderen
teveel kinderen spelen op een luchtkussen
kinderen met veel onderling leeftijdsverschil spelen op een luchtkussen
kinderen vallen in of uit het luchtkussen

Hoe hou je het leuk en veilig?

Schoenen uit! Dat is de meest bekende regel, als het gaat om spelen op een luchtkussen. Maar er zijn er meer. Hieronder lees je ze allemaal, of bekijk de video! Tips nodig voor het houden van toezicht? Of weten hoe je kinderen het beste aan kunt spreken op hun gedrag? Lees het onder de video of ga naar de website www.veiligheid.nl.

Ons streven?
Perfectie!

Bij Jumping Palace vinden wij het belangrijk dat springkussens, volgens de regels, zoals omschreven in de handleiding worden op- en afbouwt. Zowel voor uw, als onze gemoedsrust, maar bovenal voor de veiligheid van uw en andere kinderen, adviseren wij het kussen door de verhuurder op en af te laten bouwen. Jumping Palace (per 1-5-2023 is dit Broekies Verhuur in Bunnik) rekent een vergoeding voor de op en afbouw van de springkussens indien u dit liever door ons laat doen.

Fun-food

 

Huur een suikerspinmachine en/of popcornmachine bij een Springkussen om uw (kinder) feestje helemaal compleet te maken, daarnaast zitten de ingrediënten voor 50 porties inbegrepen bij de huur van 1 dag. 

Veiligheid

Al onze springkussens zijn gecertificeerd en voldoen aan de Nederlandse normen.
klik hier voor meer informatie.
Tips over veilig springen klik hier

× Waarmee kunnen wij u helpen?